Vitamin B6 behövs för proteinomsättningen. Den påverkar nervernas funktion och immunsystemet. Vid bildande av människans röda blodkroppar medverkar också vitamin B6.
Hur får man i sig vitamin B6 och hur mycket behöver man?
Vitamin B6 hittar man i animaliska livsmedel som fågel, kött, ägg, mjölkprodukter och korv. Det är i dessa livsmedel högst halter av vitamin B6 finns. Andra källor som spannmål, bär, matbröd och potatis innehåller även vitamin B6.
Det är viktigt att få i sig denna vitamin, äter man inte mjölkprodukter behöver man hitta en annan källa. Fullkornsbröd, potatis, gröna bladgrönsaker, frukostflingor av fullkorn, baljväxter, frukt, bär, vetegroddar, mandel och sesamfrön är alternativa källor.
Brist på vitamin B6
Hudförändringar runt ögon, näsa och mun är symptom på brist av vitamin B6. Anemi (blodbrist) och kramper är också symptomber som kan uppstå.