Vitamin B12, också kallad kobalamin, är nödvändig för bland annat cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkropparna och är också väsentlig för nervsystemets funktion.

Hur får man i sig vitamin B12 och hur mycket behöver man?

Animaliska livsmedel som exempelvis kött, fisk, ägg, skaldjur, mjölk, ost och lever innehåller vitamin B12. Inaktiva former av vitamin B12 hittar vi i vegetabilier, dessa former av vitamin B12 kan dock kroppen inte tillgodogöra. Därför är det viktigt för veganer att få i sig vitamin B12 via tillskott, alternativt tillräckliga mängder av berikade livsmedel.
Både mjölprodukter och ägg innehåller vitamin B12 men intaget för lakto-ovo-vegetarianer kan riskera att bli för låg. Drycker som havre-, sojadryck och risdryck berikas bland annat med vitamin B12, dock inte de ekologiska varianterna.

Brist på B12

Anemi (blodbrist) samt neurologiska symptom kan uppstå vid brist på vitamin B12.

Livsmedelsverket
Näringswiki

Mivitotal_vitaminB12.jpg

Du hittar vitamin B12 i dessa produkter